23 Şubat 2024 Cuma

Kalp damar hastalıklarında tanı ve tedavi için test ve yöntemler

Kalp ve damar hastalıklarının diyabetle ne ilgisi var?

Diyabetiniz varsa, kalp hastalıkları, damar hastalıkları, kalp krizi veya felç riskiniz daha yüksektir.

Bu problemlerle karşılaşma riskinizi, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve size tavsiye edilen ilaçların düzenli alınması yoluyla azaltabilirsiniz. Ayrıca, düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmalı, gerekirse bir kardiyoloji uzmanına görünerek kalp ve damar hastalıkları açısından detaylı muayene ve tetkiklerden geçmelisiniz...

Anjiyogram

Anjiyogram sırasında kan damarlarınıza boya enjekte edilerek röntgeniniz çekilir. Bu görüntüleme yöntemi arterlerinizde yani atardamarlarınızda daralma veya tıkanma olup olmadığını gösterir.

Anjiyoplasti

Kalp veya beyin damarlarındaki bir tıkanmayı ortadan kaldırmak için uygulanan bir yöntemdir. İçinde balon bulunan bir tüp daralmış veya tıkanmış olan damara yerleştirilir. Daha sonra bu balon şişirilerek daralmış olan arterin açılmasını sağlar. Ayrıca örülü bir tüp arteri açık tutmak için damarın içerisine yerleştirilebilir. Bu şekildeki bir tüpe de stent adı verilir.

Anjiyoplasti kalp krizi esnasında da yapılabilir.

Bacak kol endeksi

Bacak kol endeksi (ankle branchial index) hesaplaması, ultrason (ses dalgaları) yoluyla ölçülen ayak bileği kan basıncını, koldaki kan basıncı ile karşılaştırmaya olanak veren bir yöntemdir. Eğer ayak bileğinizdeki kan basıncı kolunuzdakinden daha düşükse, o bacağınızın arterinde tıkanıklık var ve kan akışı azalmış demektir. Bu durum periferik arter hastalığı olarak tanımlanır.

Bypass

Hastanın bacağından, bileğinden veya göğsünden alınan bir damarın, kalbi beslemesi gereken tıkalı koroner arterin yerine yerleştirilmesi bypass işleminin temelidir. Bu yöntemle damar tıkanıklığının önüne geçilmesi ve kalp kasına kan akışının yeniden normal seviyelere ulaştırılması mümkün olur. Bypass prosedürü ayrıca beyin ve bacak damarları için de kullanılabilir.

Karotis arter cerrahisi

Arterlerin içindeki yağ birikiminin ortadan kaldırıldığı ve beyne kan akışının normale döndürüldüğü bir yöntemdir.

Kateter

Damara yerleştirilen uzun ve ince tüplere verilen isimdir.

Göğüs röntgeni

Göğüs röntgeni kalbin şeklini ve büyüklüğünü, ayrıca ana damarları ve akciğerlerdeki herhangi bir sorunu gösterebilen görüntüleme yöntemidir.

Koroner kalsiyum tarama

Koroner arterlerdeki kalsiyum birikiminin ölçüldüğü ve dolayısıyla da kalp hastalığı riskinin tarandığı bir ölçümdür.

Bilgisayarlı tomografi (BT)

Kalp veya beyin gibi iç organların görüntülendiği yöntemdir.

Ekokardiyogram

Kalp ve damarların ekranda görüntülenebilmesi için ultrason, yani ses dalgalarının kullanıldığı bir yöntemdir. Stres ekokardiyogramda ise aynı prosedür egzersiz veya ilaç verildikten sonra uygulanarak kalp ve damarları stres altında iken görüntülemeye olanak verir.

Elektrokardiyogram

Elektrokardiyogram kalp ritmi ve hızı ile ilgili bilgi vererek kalp kaslarında herhangi bir problem olup olmadığını tespit etmeye yarayan bir grafiktir.

Egzersiz perfüzyon testi

Az miktarda radyoaktif malzeme kullanılarak egzersiz sırasında kalbe kan akışının görüntülendiği bir testtir.

Egzersiz stres testi

Sadece egzersiz sırasında ortaya çıkan kalp hastalıklarını saptamaya yarayan bir testtir.

Holter

Holter monitörü kalbin elektriksel aktivitesini ölçen, portatif ve küçük bir monitördür. Bu monitörü takan kişilerde ölçüm süresi boyunca kalp ritmi ile ilişkili yakınma ve aktiviteler izlenmektedir.

MR

Özel görüntüleme yöntemleri ile vücut dokularının görüntülerinin elde edildiği bir metottur.

Kalp sintigrafisi

Az miktarda radyoaktif malzeme kullanılarak egzersiz sırasında veya dinlenme halinde kalp fonksiyonlarının kontrol edildiği bir prosedürdür. Aynı zamanda beyne giden damarların da kontrol edilebilmesi mümkündür.

PET taraması

Özel görüntüleme yöntemleri ile vücut dokularının görüntülerinin elde edildiği bir prosedürdür.

Stent

Stent örülü bir küçük tüptür ve arteri açık tutmak için damarın içerisine yerleştirilir.