Kolonoskopi Öncesi Beslenme ve Hazırlık
Kolonoskopi (alt endoskopi) işlemi için hazırlığı doktorunuzla ilk görüşme anından başlar. Hazırlık için yapılması gereken şeyler kullanmakta olduğunuz ilaçların, mevcut hastalıklarınızın ve diğer önemli özelliklerinizin gözden geçirilmesi gibi mevzuları içermektedir. Endoskopinizi yapacak doktorunuz ile tüm sorularınızı tartışın ve bilinçli olarak işleminize hazırlığa başlayın.
İşlem Öncesi
1. Kolonoskopinin başarısı için bağırsakların içinin boş ve temiz olması gereklidir. Bu nedenle 48 saat önceden katı gıda alımı kesilmeli ve işlem gününe kadar sadece berrak sıvı-yumuşak gıdalarla beslenilmelidir.
İşleme 48-24 saat kala berrak, açık renkte meyve suyu, tanesiz komposto, çay, et ve tavuk suyu, tavuk eti, muz ve haşlanmış patates tüketilebilir.
İşleme 24-8 saat kala sadece berrak, açık renkte meyve suyu, tanesiz komposto, çay, et ve tavuk suyu (tavuk eti, muz ve patates artık yenmez) tüketilebilir.
2. İşlemden önceki gün saat 15:00’de başlayıp doktorunuz tarafından yazılan solüsyonunu içmeye başlayın ve saat 19:00 gibi bitirin. İlaç türüne göre doktorunuz size daha ayrıntılı talimat verecektir.
3. İlaç ishal yaparak bağırsağı temizlemektedir. Bu nedenle ilaç içimini takiben bol su (tanı olarak kalp yetmezliğiniz yoksa gece saat 24’e kadar 2.5-3 litre su) içiniz.
4. Kolonoskopi işleminden önceki gece saat 24’ten itibaren hasta aç ve susuz kalmalıdır (su dahil bir şey yiyip içilmemelidir, oruç gibi).
5. Bir yakınınızın size eşlik etmesi tavsiye edilir.
6. Daha önceden yapılmışsa aşağıda listelenen rapor ve tahlilleri yanınızda getiriniz:
- Gastroskopi ve kolonoskopi, mevcut ise o işlemlere ait patoloji raporları
- Karın ultrasonografisi, karın tomografisi ve karın MR raporları
- Varsa kan sayımı (hemogram)
- Kandaki B 12 vitamini ve demir düzeyi ile ilgili sonuçlarınız
7. Kalpte ciddi ritim – iletim bozuklukları, kalp pili, ileri derecede solunum sıkıntısı ve başka önemli rahatsızlıklarınız varsa önceden ilgili doktorunuzla mutlaka görüşünüz.
Dikkat edilmesi gereken diğer konular:
Kan Sulandırıcı ve Pıhtılaşmayı geciktirici İlaçlar: Gastroskopi ve kolonoskopi gibi endoskopik muayeneler sırasında, gerekirse biyopsi alınabileceği ve varsa polipektomi (polip çıkarma) yapılabileceği için kan sulandırıcı (aspirin, coraspin, ecopirin, tromboliz, drisentin, plavix, plavidol, aterviks vb.) ve pıhtılaşmayı geciktirici (COUMADİN, Xarelto) ilaçlar işlemden 5-6 gün önce kesilmelidir ve yerlerine kısa etkili kan sulandırıcı başlanmalı.
BİR HAFTA ÖNCESİNDEN, BU İLAÇLARI BAŞLATAN DOKTORUNUZLA GÖRÜŞMENİZ ZORUNLUDUR (Endoskopinizi yapacak doktorunuz kendisi ayarlamayacaksa).
Diğer İlaçlar: Aç olacağınız için diyabet ilaçlarınızı almayınız (yine, bu ilaçlarınızı öneren doktorunuzla görüşüp uygun şekilde ara vermelisiniz). Yaşamsal önemi olan ilaçlarınızı alabilirsiniz. İşlem sabahı tansiyonunuz NORMAL veya YÜKSEK ise tansiyon ilaçlarınızı alınız, DÜŞÜK ise almayınız. Önemli hastalıklarınız varsa önceden ilgi doktorunuzla görüşünüz.
İşlem Sonrası
Otomobil Kullanma: Sakinleştirici ve uyutucu ilaçlar verileceği için işlemin yapıldığı gün araç kullanılmamalıdır.